kereső
   
 

Alföld Folyók, tavak, Alföld

A alfold.lapozz.hu oldal Folyók, tavak kategóriájában 9 oldal található.
Az Alföldön keresztül menő folyok és az ott található nagyobb tavak bemutatása.

A Duna a második leghosszabb folyam Európában (a Volga után). Németországban, a Fekete-erdőben ered két kis patakocska, a Brigach és a Breg összefolyásával Donaueschingennél, és innen délkeleti irányban 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig. Magyarország egész területe e folyam vízgyűjtőjén terül el, itteni főágának hossza 417 km, ezért az ország vízrajzának meghatározó alkotóeleme. A folyó kialakulása a pliocén időszakban kezdődött el. A pliocén végén jutott el a Duna a Kisalföldig, ekkor a mai nyugat-kelet irány helyett észak-dél irányban folyt itt. Csak a pleisztocén időszakban alakult ki a kisalföldi szakasza. A folyó legfiatalabb része a Dobrudzsa nyugati oldalán található dél-észak irányú folyása, amely pusztán a pleisztocén időszak végén jött létre. Napjainkban fontos nemzetközi hajóút. A németországi Rajna? Majna? Duna-csatorna 1992-es megépítése óta részét képezi annak a 3500 km-es transzeurópai víziútnak, amely az Északi-tenger melletti Rotterdamtól a Fekete-tenger melletti Sulináig ér. A Dunán szállított áruk össztömege 1987-ben elérte a 100 millió tonnát. A 20. században a folyam fölső szakaszán vízlépcsők sorát építették ki, ami megváltoztatta a folyó természetes vízjárását és gyakorlatilag megszüntette a hordalék alpi utánpótlását. A rendszer utolsó tagja a Szlovákiában felépített bős? Nagymarosi vízlépcső. A Dunakanyar fölötti szakasz vízszintje folyamatosan csökken, ennek következtében pusztulnak a part menti élőhelyek. A legnagyobb veszély a Duna? Ipoly Nemzeti Park ártéri keményfaligeteit fenyegeti. A Duna a világ? Legnemzetközibb? Folyója; 10 országon halad át, vízgyűjtő területe pedig 7 további országot érint. Több jelentős település is emelkedik a partjain, köztük négy jelenlegi főváros: Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád. A térség kulturális öröksége és természeti adottságai sok turistát vonzanak.
hu.wikipedia.org/wiki/Duna
Gyűjteménybe került: '09.03.23, ellenőrzés: '14.10.11.
 
A Tisza (németül Theiß, szlovákul és románul Tisa, szerbül? / Tisa, ukránul? ) a Duna leghosszabb mellékfolyója, Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, amely áthalad Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, valamint Szerbia területén. E folyó képez határvonalat Bácska és Bánát között, mielőtt a Vajdaság közepén, Titelnél a Dunába ömlik. A Tisza hossza valamikor 1419 km volt. Az Alföldön folyik keresztül, amely Közép-Európa legnagyobb síksága, s mint minden síkság, lelassítja a folyók futását. A Tisza is rengeteg kanyart és mellékágat alakított ki, így gyakoriak voltak az áradások. Több kisebb, sikertelen próbálkozás után gróf Széchenyi István szervezte meg a Tisza szabályozását, ami 1846. augusztus 27-én vette kezdetét. A szabályozás eredményeként a folyó új hossza 962 km lett, született 136 km új, épített meder, valamint kialakítottak 589 km holtágat. A szabályozás előtt mintegy két hónap alatt ért le az ár a Szamostól Szegedig, ma mindehhez 1-2 hét elegendő. A hajózható hossz ma 780 km. A magyar országgyűlés 1884-ben elfogadta a Tiszáról szóló törvényt, amely összefoglalta a folyó szabályozásával összefüggő teendőket 1879-1884 közötti periódusban. A törvény kimondta, hogy a Tisza és vízgyűjtő területe a szabályozás és az ármentesítés tekintetében egységet képez. 1894-ben a parlament elfogadta Kvassay Jenő tiszai korrekciós programját, mely alapján tíz évig folynak a munkák. 1908-ban az országgyűlés elfogadta a Tisza újabb, immár húsz évre szóló fejlesztési programját. Az 1937-es XX. Törvénycikk célja: a folyamszabályozás, ármentesítés és lecsapolás negatív következményeinek korrekciója.
hu.wikipedia.org/wiki/Tisza
Gyűjteménybe került: '09.03.23, ellenőrzés: '14.10.11.
 
A Sió csatorna a Balaton vízszint szabályozására és a Dunával való összekötésére szolgál. A Sió-csatorna a Duna nyugati mellékfolyója, Magyarországon található. Hossza kb. 120 km. A Balaton vizét vezeti le a Dunába Somogy, Fejér és Tolna megyén át. Városok a Sió mentén: Siófok, Simontornya és Szekszárd. (A Balatonba a Zalán kívül még kb. 30 állandó és időszakos vízfolyás szállít vizet. A vízszint szabályzása érdekében Siófoknál létrehozták a Sió csatornát, ami a Balaton vizét a Dunába vezeti).
hu.wikipedia.org/wiki/Si%C3%B3
Gyűjteménybe került: '09.03.23, ellenőrzés: '14.10.11.
A Szamos-Kraszna folyórendszer vízgyűjtője Románia és Magyarország területén helyezkedik el, s mint ilyen, jelentős mértékben hozzájárul mindkét ország vizeinek jellegéhez. A Szamos, mint egyike a legszennyezettebb erdélyi folyóknak, számos tudományos kutatás alanyát képezte és képezi napjainkig (pl. Az 1992-es és 1996-os Szamos-expedíció). A kutatások eredményei és következtetései számos tudományos cikk és kötet formájában láttak napvilágot. A legjelentősebb ezek közül a TISCIA MONOGRAPH SERIES-ben 1999-ben megjelent összefoglaló kötet (szerkesztők: Sárkány-Kiss Endre és Sîrbu Ioan), amely egységes módon próbálja bemutatni az addigi munkák eredményeit, illetve felhívni a figyelmet a vizek szennyezésének igencsak aktuális veszélyeire. A tulajdonképpeni Szamos folyó több, kisebb mellékágból áll össze, amelyek geológiai és földrajzi különbségeik révén egyedülálló összképet adnak a Szamos folyó egészének. Így, Kelet-Dél-Keleti irányból érkeznek a Meleg- és Hideg-Szamos vizei (68 és 50 km). Magashegységből eredve (Bihar hegység, illetve Gyalui havasok) mindkettő gyors folyású hegyi folyó, amely változatos, értékes növény- és állatvilággal rendelkezik. Különösen megragadó a Szamos-Bazár védett terület, amely a Meleg-Szamos forrásvidékénél helyezkedik el. Gyalunál egyesülve a Meleg- és Hideg-Szamos létrehozza a Kis-Szamost (110 km), amelynek jellege megváltozik: egy lassú folyású, kanyargós, dombvidékre jellemző folyó jön létre. A folyón található számos víztározó és vízierőmű biztosítja több fontos település áram- és ivóvíz ellátását, pl. Gyalu, Kolozsvár, Szamosújvár, stb.
folyok.adatbank.transindex.ro/index.php
Gyűjteménybe került: '09.03.23, ellenőrzés: '14.10.11.
 
A Körös a Tisza egyik legjelentékenyebb baloldali mellékfolyója, mely három folyó, u. M. A Sebes-, Fekete- és Fehér-K. Egyesüléséből ered.
www.kislexikon.hu/koros_a.html
Gyűjteménybe került: '09.03.23, ellenőrzés: '14.10.11.
 
A Bodrog különös folyó, olyan szempontból, hogy ezt a nevét csak akkor veszi fel, amikor több kisebb-nagyobb folyóból egyesül. A Topoly és az Ondova ömlik egymásba elôször és Ondova névvel halad dél felé, majd felveszi az Unggal megnagyobbodott Latorcát és neve innentôl kezdve Bodrog és nemsokára átlépi a jelenlegi magyar határt.
www.sarospatak.hu/tortenelem/bodrog/bodrog1.htm
Gyűjteménybe került: '09.03.23, ellenőrzés: '14.10.11.
 
Egy kellemes, vízpart közeli sétára invitálok mindenkit Szolnokra, a Zagyva és egyik szép holtága környékén. Ez a láda egyúttal Szolnokot és környékét bemutató láda-sorozatom első tagja, a kezdő-láda percre pontos időzítésének személyes oka van: ma van az 1 éves geocaching-szülinapom:-) A multi geoláda első tagja a Malomzugi Holt-Zagyvánál található. "A fiatal holtág a folyószabályozás során 1981-ben keletkezett, a Zagyva bal parti ármentesített területen helyezkedik el. Hossza 5. 4 km, átlagos szélessége 20 m, területe 11 hektár, átlagos vízmélysége 2. 4 m, víztérfogata 312 ezer m3. Medrének feliszapoltsága és vízi növényzettel való benőttsége közepes mértékű. Szivornyán keresztül magas Zagyva vízállásnál vize frissíthető, és leüríthető a stabil szivattyútelepen keresztül. Funkciói: belvíztározás, belvízlevezetés. Jóléti hasznosítása (hétvégi pihenés és sporthorgászat), a vízminőségtől függ. Külső partja mellett zártkertek találhatók. " (forrás: Magyarország holtágai) A holtág a nyugalom szigete a közel 80 ezres város közelében. A csendes, nyugodt vizű holtág mellett kellemeset túrázhatunk szép környezetben. A séta közben egy-egy halrablás, madarak, az élővilág neszei észlelhetők. Nehéz leírni, inkább látni kell, de talán a fényképek érzékeltetik valamennyire a holtág látványát. A multi második tagja az élő Zagyvához kalauzol el, itt volt az 1849. március 5-i szolnoki csata befejező ütközete. Damjanich tábornok nyertes csatája volt a dicsőséges tavaszi hadjárat kezdete.
www.geocaching.hu/caches.geo
Gyűjteménybe került: '09.03.23, ellenőrzés: '14.10.11.
 
A nyírségi homok és Ecsedi-láp találkozását kelet-nyugati irányban metsző magyar-román országhatár közelében a Kraszna folyó mellett - Nyíregyházától mintegy 62 km-re - fekszik Mérk nagyközség. Neve személynévből keletkezett egyesek szerint magyar névadással, a régi magyar nyelvben népszerű Mérk személynév alapján, amely talán a szláv eredetű Mirk személynévból ered. Más felfogás szerint a helység névadója valószínűleg Merch, a szatmári németek ispánja lehetett.
www.magyartelepulesek.hu/merk
Gyűjteménybe került: '09.03.23, ellenőrzés: '14.10.11.
 
A Kiskunság legkedveltebb kiránduló- és üdül? Helye - tavasztól? Szig egészen biztosan - a Szelidi-tó. A tó homokos strandja, szállodája, kempingjei, magánüdül? I, vendégl? I, szabadtéri színpada nyugodt kikapcsolódást és mozgalmasabb szórakozást is kínálnak az idelátogató vendégeknek. Szelidi-tó 5 km hosszú, 150-200 m széles, 3-4 m mély, vízfelülete megközelít? Leg 80 ha. , ezzel hazánk ötödik legnagyobb tava. A tó déli partján nyugalomba jutott futóhomok területein kellems strandok kerületek kialakításra. A tóról további részletes információkat olvashat az Info a tóról pontban.
www.szelidi-to.hu
Gyűjteménybe került: '09.03.23, ellenőrzés: '14.10.11.


info A szerkesztő további oldalai info Alföld állatvilága info Alföld látnivalói info Alföld meghatározása
info Alföld Megyéi info Alföld nevű vállalkozások info Alföld növényvilága info Alföld résztájai
info Árterek info Dél-Alföld info Észak-Alföld info Folyók, tavak
info Hírek/portálok info Hordalékkúpok info Iskolák info Kapcsolódó Lapozz.hu oldalak
info Képgyűjtemények az alföldről info Média info Szállodák, hotelek és panziók info Települések
info Természetvédelmi körzetek info Újságok info Utazás

Vissza a/az Alföld oldalra


Lapozz.hu címoldal | Szöveges hirdetés | Médiaajánlat | Üzenet a szerkesztőségnek


Helyezd el a lapozz.hu logóját oldaladon, kattints a logóra a kódért!Hirdessen a Lapozz.hu oldalain olvassa el médiaajánlatunkat.

Hirdessen a Lapozz.hu oldalain olvassa el médiaajánlatunkat.